top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Österlen, Dag 2 - Optimala barfotadagen

Uppdaterat: 16 juli 2022

En hel dag på sandstrand är den optimala barfotadagen! Från Löderup via sandhammaren är det bara att njuta sig framåt i den mjuka sanden.

Från Löderups strandbad går skåneleden en bit inåt land genom dag hammarskölds backar. Jag vill ju såklart hellre få varenda steg jag kan barfota och väljer därför att följa stranden hela vägen. Det går ju knappas att gå vilse. Den första biten efter campingen kan det vara lite nerfallna träd och bitvis får man klättra en del. Kan inte rekommendera denna sträcka om det blåser kraftigt men vid lugnt väder så fungerar det alldeles utmärkt att vandra här. Jag och Anneli tycker bara det ger lite extra äventyr att klättra över lite träd med våra ryggsäckar.

Första biten efter Löderups strandbad kan vara lite utmanande om man väljer att gå utmed stranden.

Det är häftigt att gå drygt 10km på sand. Att vandra här med skor vore sannolikt ett säkert recept för att få sand i skorna och därmed skavsår. Att gå barfota däremot är ljuvligt och under dagen varvar jag mellan att gå i det svala vattnet och att vandra längre upp på stranden.


Sandhammaren är en lång sträcka med en väldigt vid sandstrand. Ungefär mitt på sträckan är den punkt där turistbussarna stannar och där finns passande nog en kiosk. På sidan av byggnaden finns en vattenkran så man kan fylla på dricksvatten utmed vägen, det behövs på den varma stranden. Det är skönt att stanna här en stund och fylla på energi men jag känner mig lycklig att få uppleva stranden i sin helhet, inte bara stanna precis vid den punkt där alla turister tycks ta exakt samma selfies.


Nästa servicepunkt utmed denna sträckan är Borrby Strandbads fina camping. Där finns goda möjligheter att bo bra med såväl hammock som tält. Vi väljer att bara fylla på vatten och ta oss vidare något längre och hamnar vid några lämpliga tallar ganska nära Skillinge. Eftersom vi vet att vi inte kommer kunna fylla vatten närmare lägerplatsen så ser vi till att fylla upp alla flaskor för att det ska räcka till matlagning, tandborstning och att släcka törsten. Det gäller att räkna lite på det där med vattenåtgång. Vatten är tungt och det gäller att bära så det räcker men inte heller för mycket. På låglandsvandringar bär jag alltid med mig några 1,5liter vätskeblåsor från mina löparryggsäckar. De tar ingen plats och väger i stort sett ingenting när de är tomma men gör att jag kan fylla upp flera liter och bära de sista kilometrarna innan ett nattläger. På så vis blir jag inte så beroende av att bo precis där vatten finns.

Hittat ett perfekt nattläger och knutit upp våra hammockar

Det är skönt att komma fram till sitt etappmål i god tid på dagen och bara hinna hänga och ha det riktigt skönt ett tag i sin hammock. Jag kokar mig en kopp kaffe, skriver lite dagbok och vilar ett slag innan vi lagar middag nere på stranden efter ännu en fin vandringsdag.8 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page