top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Österlen, Dag 3 - Soluppgång & Björnbär

Uppdaterat: 16 juli 2022

Vi vaknar till en episk soluppgång och jag tassar ut barfota och kör ett stillsamt rörelsepass i morgonljuset innan dagens vandring.

Det är en så ljuvlig morgon att vi dröjer oss kvar ett tag innan vi river vårt läger. Vi har bara några få kilometer till skillinge, ett fint litet samhälle där möjligheterna är goda att proviantera eller ta en fika om man kommer under öppettiderna. Matbutiken brukar vara stängd söndagar. Vid hamnen finns möjlighet att fylla på vatten.

Vid Skillinge viker Skåneleden av inåt land ända fram till Brantevik. Jag vill hellre vandra utmed havet och följer istället den gamla ledsträckningen, det är lätt att hitta stigen. På detta sätt får vi också komma ut på udden Gislövshammar. Här är det härligt att stanna och bada fötterna i de härliga runda hålen där kvarnstenar brutits.


Vandringen in mot Brantevik har bitvis nästan svart sand. Vresrosorna doftar gott och det är gott om björnbär att mumsa på utmed vägen. Brantevik är supermysigt med sina fina små gator och gulliga hus. I hamnen kan man fylla på vatten och det finns restaurang och rökeri. Vi unnar oss gott fika på ett cafe.

Vandringen fortsätter genom hagmarker och vi fortsätter äta oss mätta på ljuvliga björnbär utmed vår väg. Innan vi kommer in i villaområdena i Simrishamns utkant sätter vi oss och äter lunch på en av de härliga klipporna vid havet. Vi håller oss mest till frystorkade rätter under vandringen för att slippa problem med disk. Som alltid så väljer jag helst maten från Lyofood eftersom deras mat innehåller naturliga råvaror och inte massa konstiga tillsatser. Dessutom kan jag få tag i gluten- och laktosfria alterantiv i deras sortiment.

Lunch på en solig klippa strax innan Simrishamn.

Den sista biten till Simrishamn är seg. Det är bara att erkänna att den varit det varje gång jag gått den här leden. Det är asfalt och solen bränner på, fötterna börjar bli trötta och längtan till nattlägret börjar komma. Då är det bra att veta att chanserna till guldkant är goda i mysiga Simrishamn. Här finns gott om cafeer, glasskiosker och restauranger. Strax utanför Simrishamn ligger Tobisviks camping. Lämpligt boende för natten och bra möjlighet att fylla på vatten. Vi väljer dock att gå ytterligare någon kilometer och slå läger närmare Vårhallen där det finns bra träd för hammockar.


Vi njuter av kvällen på de vackra och annorlunda klipporna vid Vårhallen. Samtalen fortsätter att avlösa varandra, det är skönt att ha en fin vän att prata med på vandringen. Samtidigt finner vi båda ro i att till och från bara vara för oss själva med tid för reflektion och eftertanke. En fin kombination och tacksam att få vandra med en så fin vän. Efter en skön kväll somnar jag åter gott med utsikt över havet.

4 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page