top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Österlen, Dag 4 - Stränderna & Stenshuvud

Uppdaterat: 16 juli 2022

Vi skymtar Stenshuvuds siluett långt bort i fjärran när vi startar dagens vandring. Det är dit vi ska idag. Men först ska vi passera ännu några stränder och charmiga små byar på vår väg.


Jag vaknar även denna morgon av en fantastiskt soluppgång. Älskar att inte förhålla sig till en klocka utan låta kroppen vakna helt naturligt, utsövd efter en skön natt i min hammock. Det blir ännu en god frukost på klipporna innan vi startar dagens etapp, mot Stenshuvud.


Det är en fin sträcka att vandra med stor variation. Man passerar både Baskemölla och Vik, två charmiga små byar, men här finns ingen möjlighet att fylla vatten eller proviantera på andra sätt. Vi ser till att ha vatten med oss från Tobisborgs camping innan vi påbörjar etappen, åtminstone tillräckligt för att det ska räcka till att släcka törsten och koka en kopp kaffe utmed vår väg.

Fin sträcka innan Baskemölla

Från Vik viker skåneleden åter av inåt land. Gissa om jag följer den? Nope! Jag väljer att fortsätta vandra barfota på stränderna så mycket det bara går. De sträckor där det krävs skor så går jag i mina älskade luna-sandaler och det är hur skönt som helst! De har bra grepp och låter fötterna vara fria. Sträckan från Vik mot Simrishamn är jättefin. Det är däremot ett klurigt ställe här där man kan behöva klättra eller vada för att ta sig förbi. Det ligger en stuga som har ett fundament av stora stenblock som man behöver ta sig förbi. Det går att vada vid lugnt väder men är det vågor så behöver man istället ta sig upp och gå precis bredvid staketet vid stugan, det är lite brant men fungerar. Bitvis ligger det träd nerfallna vid stranden och man kan behöva krypa eller vada förbi hinder. Vill man ha en enkel vandring så bör man nog följa skåneledens ordinarie sträcka men jag tycker det är toppen att ta sig fram här nere på stranden och det är skönt att ta några dopp utmed vägen.

När man närmar sig Stenshuvud finns massor olika val att göra. Finast tycker jag det är att fortsätta på stranden hela vägen fram dit stigen svänger upp mot Naturum. Vid naturum finns bra möjlighet att fylla på vatten i en utomhuskran vid toaletterna. Sen är det bara att börja utforska de härligt grönskande bokskogarna. Här finns många olika vandringsslingor och det känns obligatoriskt att ta sig upp och se på utsikten från toppen. Jag har testat flertalet olika varianter att ta mig över Stenshuvud, samtliga är vackra och en rekommendation är att spendera lite tid här.

Upplev mer än den klassiska utsiktspunkten när du är vid Stenshuvud, det finns många vackra stråk här!

Så kommer vi då till nackdelen med denna vandringsdag och det är möjligheterna till boende. Stenshuvud är en nationalpark och restriktionerna är därmed mycket hårda för vart man får slå nattläger. Den tältplats som finns har ont om träd för hammock men bra möjligheter för tält. Här får man improvisera och knyta upp sin hammock mer eller mindre i sly precis i utkanten av tältplatsen och så ber man en liten bön att regionen kan iordningsställa en lämplig hammockplats i framtiden.


Tältplatsen ligger supernära Kiviks musteri som har den absolut godaste äpplekakan som finns och även väldigt bra mat på restaurang Kärnhuset. Vi unnar oss precis allting här. Jag lever ju både gluten- och sockerfritt i vardagen men när jag vandrar gör jag avsteg och jag har någon form av överenskommelse med mig själv att just den där äpplekakan i Kivik får slinka ner en gång per år! Vi köper med oss middag och vandrar ner på stranden och äter vår middag. Supergott med riktig mat såklart efter några dagar på frystorkat.

Världens godaste äpplekaka finns på Restaurang Kärnhuset vid Kiviks musteri!







5 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page