top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Öland, Dag 4 - det stora alvaret

Uppdaterat: 16 juli 2022

Dagen då vi skulle korsa Ölands alvar och då jag skulle gå mitt livs längsta raksträckor! 9km spikrak väg ledde oss i det stäppliknande landskapet. Jag trodde det skulle vara långtråkigt men det var vackert och storslaget.

9km spikrak väg över ölands storslagna alvar!

Jag trodde det skulle bli lite långtråkigt att bara gå rakt fram men det storslagna alvaret fascinerade mig och gav ett fint lugn i vandringen och ändå mycket att se. Enorma mängder stenmurar imponerade utmed vägen. Vi började inbilla oss att det nog bodde zebror där ute någonstans, det såg verkligen ut som en savann bitvis.


I slutet på den långa raka vägen över alvaret kommer man till en fin rastplats med gamla husgrunder, här var det gott att fika! Även idag blev det en paleomuffins och gott kaffe!

Efter den långa raksträckan över alvaret gör leden en sväng och sen är det nästan lika lång raksträcka igen. Nu följer leden på en gammal banvall. Väldigt fin sträcka att vandra och underlaget är härligt, mjukt gräs. En del av sträckan är skulpturer utplacerade med jämna mellanrum.

Till slut så börjar vi närma oss etappmålet och kommer ner till havet där det finns en fin badplats. Det är väldigt vackert med de vidsträckta flata berghällarna som är nästan vita.


Den sista biten till vårt mål för dagen går vi över gröna betesmarker i naturreservatet Gammalsby Sjömarker. Vid Gräsgårds fiskehamn finns ställplats för husbilen så där passar bra att bo för natten. Även denna kväll bortskämd med god mat och en skön natts sömn efter en lång men väldigt fin vandringsdag!

Gammalsby Sjömarkers naturreservat, vackert område in mot Gräsgårds Fiskehamn


5 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page