top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Österlen, Dag 1 - Kåsebergaåsen & havet

Uppdaterat: 16 juli 2022

Att vandra barfota flera mil på de långa vida sandstränderna och att slå nattläger i min hammock och somna till havets brus. Det är precis det som gjort mig beroende att år efter år återvända och vandra på Österlen.


Vi åker bil från Stockholm i ottan för att hinna börja vandra på vår resdag. Det är jag och min vän Anneli som i år ska vandra tillsammans. Vi parkerar bilen i Brösarp där vi några dagar senare ska avsluta vår vandring, skönt att ha den stående vid slutpunkten. Brösarp har en liten matbutik och bra bussförbindelser. Vi tar bussen till Nybrostrand till hållplatsen Nybrostrand Östra. Vill man gå på Skåneleden så kan man även hoppa av vid Kabusakorset. Skåneleden följer de första kilometrarna en asfalterad cykelbana utmed bilvägen eftersom stråken mot havet här är militärt övningsområde och periodvis stängt för övningar. De tillfällen jag vandrat hitills har det dock inte varit övningsdatum och öppet att gå över hedarna vilket är en finare vandringsväg. Det finns skyltat och här måste man givetvis ha gott omdöme och bara vandra över skjutområdet om det är öppet. Annars får man gå runt. Ett alternativ är att ta taxi eller buss till "Hammar Byn" där skåneleden svänger upp från landsvägen till den vackra sträckan över Kåsebergaåsen.

Kåsebergaåsen.

Kåsebergaåsen är vacker och dramatisk med sina stora hedar och branta sluttning mot havet. Utsikten är storslagen. Det är många hagar här och man får vara beredd att klättra över många stättor på vägen.

I slutet av åsen kommer man till Ale Stenar, Sveriges största skeppsättning. Här är det gott om turister. I lilla byn Kåseberga strax nedanför finns flera fina caféer och restauranger och det är en härlig plats att unna sig lite lyx utmed vägen.

Stenstranden mellan Kåseberga - Löderup

Från Kåseberga går skåneleden utmed stranden som är vacker men stenig. Sista biten går genom böljande hagmarker och efter ett kort parti i lövskog kommer man ner till campingen. Här är det skyltat precis överallt att det är förbud mot camping och tält i naturen så enda lösningen i detta området är att bo på campingen. Det har sina fördelar i form av att man kan passa på att ladda mobilen och ger möjlighet att ta en dusch. Det finns ett bra litet tältområde där det också fungerar att bo med hammock.


Vi har haft en fin första vandringsdag tillsammans och äter gott på kvällen. Egentorkad köttfärssås med pasta smakar gott i solnedgången.
9 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page