top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Dag 2: Gárddenvárri - Alisvaggi: Regnbågarna & ljusets dag

Följ med på beskrivningen av vandringen från strax efter Abiskojaure - 8 km efter Alesjaure, en episkt vacker dag!


Jag vaknar efter en skön natts sömn av att solen skiner in i tältet. Det är min födelsedag. Ingen kan fira mig. Ingen vet ens exakt vart jag är. En konstig men härlig känsla. Fixar min favoritfrukost, Lyofoods Coconut Porridge som jag toppar med rikligt med torkad frukt och bär. Medan jag äter min frukost i morgonsolen ligger en stor regnbåge över dalen framför mig. Jag tänker att det är naturens födelsedagspresent till mig och jag ler. Det kommer bli en bra dag!


Favoritfrukost i tältet!

Så börjar dagens vandring - jag vet att jag vill komma en bit förbi Alesjaure men har inte något exakt mål. Den första biten går i stadigt motlut. Denna dag är mer krävande än den föregående och stigen mer stenig. Det är en vacker grönskande högplatå som succesivt övergår i lite kargare fjällterräng. Små fjällsjöar glittrar fint i soldiset. Moln och regn drar in men solen skiner och ljusspelen och skiftningarna som jag får uppleva är magiska. Jag ser regnbågar åt flera håll samtidigt, en av dem verkar ha sin skatt mitt i ett sameviste. Det blir symboliskt, jag tror skatten mycket väl kan finnas där i den enkla och sannolikt väldigt kloka livsstilen som många av oss tappat och som jag avundas.


Finns skatten i samevistet?

Det är bitvis lite blött och lerigt men jag lyckas hålla mig torrskodd genom att bitvis parera väl vart jag sätter fötterna och hoppa mellan torra partier. Jag är glad att jag har lätta och smidiga skor från JoeNimble som underlättar för mig och känner mig otroligt smidig i terrängen. Jag inser också att jag rör mig bra mycket snabbare och lättare än väldigt många av dem jag möter och funderar såklart än en gång på vad en klassisk vandringskänga egentligen gör med vår förmåga att hålla balansen när den låser ut den naturliga kontakten mot underlaget...


Sjöarna strax innan Rádunjárga

Sträckan ner mot båtplatsen i Rádunjárga är så vacker med alla turkosa sjöar och de imponerande bergväggarna. Här äter jag min lunch. Njuter av vyerna. Men vindarna blir kallare och regnet drar in nu. Får äta fort och tar mig ner till skjulet vid båten. Där sitter flera vandrare redan. Jag vet att sista kilometrarna därifrån till Alesjaure kan vara både blöta och myggiga så jag beslutar att ta båten och istället gå längre söder om Alesjaure. Egentligen är det över 2h till båten ska gå men eftersom vi är 6 passagerare så kan vi anropa den. I ett litet träskåp står en komradio och jag kallar på båten som kommer strax därefter. Jag är tacksam för ett fint samtal båtföraren Roland på vägen över. Han är uppväxt här i samevistet Alisjauri och berättar om livet i byn, renskötseln och nutidens utmaningar. Han meddelar också att dom ska samla alla sina 7000 renar nu inför märkning och jag sannolikt kommer möta dem utmed min vandring! Båtfärden är vacker och nu är det åter regnbågar överallt, en av den riktigt ligger på vattenytan och mot det turkosa vattnet är det som en saga.

Regnbågen vid Alesjaure

Vid Alesjaure finns en av STFs stugor utmed vandringen. En relativt "stor" stuga med möjlighet att proviantera och värma sig och såklart bo över. Jag stannar bara en kort stund och lånar utedasset. Enda bra saken med att ha förlorat luktsinnet efter covid måste vara att det blir otroligt mycket behagligare att gå på utedass! Noll lukt! Alesjaure ligger vacker vid de turkosa sjöarna med fin utsikt. Men jag ska vidare. Går över hängbron och fortsätter in i dalen Alisvaggi i vackert eftermiddagsljus.


Hängbron vid Alesjaure

Båten kortade min distans med 7km så målet är att gå minst 7km till. Dalen är storslagen och vädret är med mig. Jag njuter och inser att jag går med ett leende på läpparna. Det är ett vad på vägen som var enkelt att skutta över på stenar. Små vattendrag korsas ofta och det är lätt att stanna och dricka. Jag bär inget vatten nu när det är så gott om det i alla bäckar utan dricker när jag blir törstig, kåsan är ovärderlig!Jag sitter en lång stund i solen vid meditationsplatsen med sitt stora vattenfall och enorma grönska och bara andas. Sen tar jag mig ännu en bit och när min sportklocka visar 20km är jag hungrig och tänker att det är lagom att slå upp lägret. Med utsikt över glaciärer och fjällmassiv så får jag en fantastisk kväll. Vandrar runt i flera timmar i området den kvällen fast det är ganska kallt, vill inte gå och lägga mig för det är så fint!


Tältplatsen natt 2, mitt inne i Alisvaggi i ensamheten
Naturen bjuder på ljusshow på kvällen

Se filmen från dag 2:


43 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page