top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Dag 2: Sitojaure - Aktse: Innan ovädret

Efter en råkall natt där fukt från sjön gjorde det kyligt så vaknade jag till en stilla solig morgon med spegelblank sjö. Jag kokade kaffe och fixade frukost och åt i sällskap med myggorna nere vid sjön. Fällde mitt tält och gick stigen bort till båten, knappt 10 minuter från stugan. Det gick att betala med swish men mottagningen var svag så kontanter är att rekommendera. Väderprognosen för dagen utlovade stora mängder regn och kraftiga vindstyrkor så jag kände en viss stress att hinna över sjön och gå till Aktse innan det började regna.

Båten gick redan klockan 8 på morgonen, en stillsam färd på ca 15minuter genom en grund sjö. Det var mulet och lite svalt men ännu uppehåll. Stigen på stranden vid båtbryggan på andra sidan sjön börjande direkt gå svagt uppför, först genom fjällbjörkskog och sen vidare upp på kalfjäll. Utsikten ner över dalen var jättefin och det var väl värt små stopp för att stanna och njuta av utsikten. Eftersom regnet hängde i luften så stegade jag dock på i ett rätt högt tempo. Det var nästan 4km konstant uppförsbacke som avslutades med ett brant och stenigt parti innan man kom upp på den flacka högplatån. Väl där uppe var det väldigt lättvandrat. I fjällbjörkskogen upp så passerades 2 små bäckar med fint vatten, i övrigt fanns det inte något rinnande vatten utmed sträckan mot Aktse förutom strax före stugan. Jag klarade mig med endast lätt dugg där uppe på högplatån. Kunde njuta av vyerna och få en första vy över Skierfe, berget som stått på min bucketlist en tid att besöka för att se utsikten över Rapadalen. Klippan är så vacker med sin rakt skurna bergvägg, hela 770 meter rakt ner från toppen. Jag dröjde mig kvar där en stund på krönet och njöt av utsikten ner över rapadalen, in mot Sarek.

Strax ovan Aktse, njuter av att se Skierfe på håll

Vägen ner mot Aktse var relativt stenig och bitvis brant. Precis när jag kom ut ur skogen ner till stugan så öppnade sig himlen och det började ösregna. Vilken tajming! Jag gick in i stugan och gjorde upp eld i kaminen och fick en lugn eftermiddag med stugmys. Eftersom pronosen utlovade ordentligt busväder sov jag inne. Under eftermiddagen kom fler och fler rejält blöta vandrare och de flesta hade haft noll sikt under sin vandring över fjället, så tacksam att jag gick tidigt och hann få en fin tur. På kvällen var det skönt med bastu och det blev en fin kväll i stugan med härliga samtal med andra vandrare. En kort vandringsdag med lite för mycket tid stillasittande i en stuga men det var ändå mysigt!

Blomsterängarna nedanför Aktse och utsikten mot Skierfe

Till slut kom jag över krönet där vyerna öppnar upp sig ner mot Sitojaure. Här var det vackert och hade varit fina tältplatser strax över trädgränsen men ont om vatten vilket i så fall behöver planeras. Det var väldigt lättvandrat ner till STF-stugan emd en kort sträcka genom fjällbjörkskog på slutet. Stugan ligger precis nere vid stranden på sjön med vacker utsikt. Jag valde att sova på stugans tältplats som låg fint belägen och lite avsides från stugan, precis nere vid sjön. Efter en svettig vandringsdag var det skönt med ett dopp i sjön, hela 15 grader i vattnet och jätteskönt! Satt länge på bryggan och soltorkade och bara njöt efter en första vandringsdag och kände att det var skönt vara igång igen. Jag hade fortfarande mycket stress kvar i kroppen, ännu inte varvat ner helt. Ännu lite för mycket i huvudet. Men nöjd, nu var jag på rätt ställe, känner mig hemma här. Jag lagade frystorkat och åt i det vackra varma kvällsljuset och satt uppe länge och njöt av midnattsolen.

15 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page