top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Padjelantaleden dag 2: Blöta Tarradalen

Det regnade rejält under natten så vi var glada att vi valt att bo inne i stugan. Däremot så låt vi nu lite distansmässigt efter vår plan och visste att vi hade en lång dag framför oss, vi hade som mål att ta oss ut ur tarradalen på 2 dagar. Vi gick upp klockan 5, fixade frukost och smög ut ur stugna. Det hade slutat regna men var helt jämngrått på himlen och väldigt blött efter nattens regn. Stigen var brant uppför i början men sen relativt lättgången. Dock var det likt dagen innan enormt igenväxt med höga bestånd av gräs och blommor och redan efter ett par hundra meter var vi helt genomblöta. Det var tur att vi valt att packa med låga gummistövlar så vi kunde spara våra kängor!Bitvis väldigt vackert i Tarradalen

Det var bara 7km till Tarrekaise-stugan men en ganska tråkig sträcka. Vi tog ett kort stopp i stugan som låg i ett blommande landskap med en sjö nedanför. Sen begav vi oss vidare mot dagens nästa delmål, STF Såmmarlappa, ytterligare 11 km fram. Stigen fortsatte genom mer blöta områden varvat med steniga partier och spångade sträckor över myrar. Bitvis vackert men totalt sett kändes det som en blöt transportsträcka. När vi kom till Såmmarlappa var vi vrålhungriga och det smakade gott med lunch. Vandringen blev krävande på grund av att allt var så otroligt blött, det var som ett 3d-regn att gå i all blöt vegetation kilometer efter kilometer och jag förmådde inte helt uppskatta de enorma blomsterängarna. Pausen på Såmmarlappa blev väldigt välbehövlig!

Blött att vandra i det här efter regn!

Vi behövde komma längre och längtade nu ut från den blöta Tarradalen, ut på kalfjället! Så på med de blöta regnkläderna igen och sen fortsatte vi följa stigen. Det var ett vad att ta sig över, ganska grunt och enkelt. Till slut kom vi fram till nationalparksgränsen. Det var en signifikant skillnad på hur välskött leden blev när vi kom in i nationalparken - direkt var ledmarkeringarna fler och tydligare än på sträckan från Kvikkjokk! Första sträckan inne i nationalparken så ringlade stigen vackert fram genom fjällbjörkskog och över långa myrar med fina spångar. Det blev vackrare och vackrare. Det började dugga och regnet tilltog till att snart vräka ner. Vi gick på tills vi gått exakt 10km från Såmmarlappa, där fanns en fin tältplats och vatten i bäcken intill. Vi hade gått 30km totalt och var trötta.


Från att ha ensamvandrat och ha mina rutiner själv med mitt lilla 2-mannatält så var detta nu första gången jag och min man skulle dela tältet. Att få upp tältet i ösregn och sen lyckas få in all utrustning när allt är plaskblött var intressant eftersom vi inte helt var i synk med logistiken. Men vi löste det. I absiden låg en hög med blöta regnkläder och vi lyckades ha ryggsäckarna inne i tältet för att skydda vår packning. Vi fixade middag och somnade sen gott till smattret av regn på tältduken. Nöjda med att vara ute ur tarradalen och trötta efter en lång dagsetapp.
13 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page