top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Dag 4: Aktse - Sommarbron & en kvällstur i Sarek

Från Aktse var det åter dags att åka båt och det gjorde att jag ställt klockan tidigt för att hinna ner till bryggan i tid. Från Aktse-stugan är det 1km ner till båten och väl skyltat, mestadels på spång. Båtfärden över sjön tog ca 20 minuter med motorbåten som körs av STFs stugvärdar. Det finns även roddbåtar. Väl över på andra sidan sjön så är man Ultevis fjällurskogs naturreservat. De första 6 kilometrarna går genom mestadels flack skog på lättgången skogsstig. Det gick inte att hjälpa att jag började tänka på björnar där i skogen. Såg inte en enda människa på många kilometer och tystnaden var härlig. Efter några kilometer så korsas några vattendrag med klart vatten och några små vattenfall, en fin plats. Jag vågade inte chansa på att hitta mer vatten på en stund så jag fyllde upp rejält för att kunna fixa lunch och kaffe.

Efter ungefär 6 kilometer så börjar den branta stigningen mot kalfjället och den tog ganska rejält på benen. Kanske var jag extra trött efter gårdagens alla höjdmeter med dubbla turer till Skierfe eller så var den här backen helt enkelt jobbig. Det var i alla fall ovanligt tungt uppför. Väl uppe vilade jag på en sten och njöt av utsikten ner över dalen och den stora urskogen.


Jag älskar att Kungsleden på denna etapp faktiskt går inne i Sareks nationalpark, ett bra första besök i ett område som lockar. Jag möter i stort sett inte någon vandrare på hela dagen och känner mig lugnare i själen än på länge. Det blir lunch utmed vägen på en fin plats och solen bryter igenom molnen en stund och värmer skönt. Jag fortsätter att njuta mig framåt. på vägen passeras den lilla säkerhetsstugan Jågge, här finns många fina tältplatser, ett utedass samt några vattendrag. Jag tar mig vidare mot sommarbron där jag planerat mitt nattläger. Det känns som sista platsen för en tältnatt på kalfjället innan jag i nästa etapp kommer vandra i skog.


Sommarbron ligger med vacker utsikt ner mot sjön och det är gott om bra platser att resa tältet. Direkt när jag slagit upp mitt tält på en superfin plats så går jag till vattenfallet under hängbron och hittar en bra badplats. Det är enormt skönt att få fräscha upp sig i det kalla vattnet och jag känner mig som en ny människa efteråt. Älskar fjällbad!


Sval efter badet och med viss kyla i vinden så kryper jag in i tältet och kurar en stund i sovsäcken med en kopp kaffe. Slumrar en stund medan vinden sliter i tältet. Vaknar vid 5-tiden och bestämmer mig för en kvällspromenad innan middag. Nyfiken på att känna på lite mer av Sarek så tar jag med mig karta och går rakt ut på fjället. En vacker tur med episkt kvällsljus där jag tog mig upp på en närbelägen liten topp bakom Favnoajvve. Det är så mycket blommor. Som en stor orörd äng där ute, helt magiskt! På vägen åter får jag fina vyer ner mot sjön och långt där nere ser jag en röd liten prick, mitt tält! Efter en 5-kilometers fin Sarek-tur så smakade middagen gott och jag somnade väldigt nöjd efter en superfin dag!

Kvällstur några kilometer in i Sarek8 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page