top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Rätt förberedd inför vandring med barn

Det är fantastiskt att uppleva naturen tillsammans med sina barn och ett äventyr att ge sig ut på en flerdagars vandring. Det är klokt att förbereda sig ordentligt för att få en bra upplevelse för alla i familjen. Här är några tips som vi lärt oss genom åren:


Vi provvandrar för att testa hur mycket vikt vi kan bära och säkerställer att ryggsäckarna sitter bra för alla.

Inför vandringen:


Godkända kläder & bra planering

Planera packning och mat noggrant. Det är skönt att känna att optimerat sin packning och har med rätt saker på sin vandring. Det är också en trygghet att veta att de kläder man tar med sig är "godkända" av barnen så att det inte blir tjafs och protester på något klädesplagg ute på vandringen. Låt barnen vara delaktiga i packningen alltså! Vis av egna misstag så säkra även att stövlar är hela och inte läcker, att skor sitter bra och inte skaver och att regnkläderna har luvor.


Hur mycket vikt kan barnen bära?

När barnen ska bära egen utrustning så är det bra att i förväg veta hur bekväma de är att vandra med packning. Vi har valt att göra en provvandring inför längre äventyr för att testa såväl hur mycket vikt barnen klarar av som att utrustning i övrigt fungerar. Ett ypperligt sätt att även få en testnatt i tältet, kanske prova någon maträtt och annan utrustning. Vi gjorde ett miniäventyr i närområdet och gick 13km dag 1, sov en natt i tält och gick ca 10km dag 2. Vi hade packat barnens ryggsäckar med ungefär den vikt vi estimerade att de behövde bära på fjället (och kontrollvägde såklart vad de faktiskt bar). Det gav en bra känsla för både oss vuxna och barnen att veta hur mycket vikt vi kunde packa och barnen blev bra förberedda. Vi brukar generellt lägga sånt som väger mindre i barnen ryggsäckar men som har mycket volym. Exempelvis kanske barnen bär vuxnas dunjackor medan vi bär all mat.


Matschema & Energi

Gör ett matschema för de olika dagarna och utöver måltiderna så addera extra energi. Ät de måltider som väger mest först för att fortast möjligt få ner vikten på packningen. Till barnen är det smart att ha många små extra treats med energi. Fruktstänger som finns på matbutiken tycker vi har varit bra, de väger inte så mycket och är lätta att packa med. Singoalla-kakor och energibars av olika slag brukar också finnas med i packningen. Vandrar man mellan fjällstationer med butiker så är just sötsaker det enklaste att få tag på så lägg hellre med bra mat till måltiderna än snacks i packningen.


Gillar barnen maten?

Efter en hel dags vandring är det inte bra om den mat man har med sig inte gillas av barnen. Innan vår vandring på kungsleden så provade vi en mängd olika rätter hemma och fick helt enkelt anpassa det vi packade med utifrån vad vi visste att barnen gillade. I vårt fall innebar det att vi åt thaimat flera gånger under resan men vad gör väl det om det är gott och alla blir mätta och belåtna?


Torka egen mat!

Jag gillar smidigheten med frystorkade rätter men för en hel familj blir det mycket billigare att torka egen mat. Dessutom blir det jättegott. Det är lättare än man tror och fungerar väldigt bra att torka mat i vanlig ugn på låg temperatur.18 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page