top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Jämtlandstriangeln med barn

Premiären att vandra en flerdagarstur på fjället med barnen blev på Jämtlandstriangeln. Vi valde leden för att den kändes lagom lång att börja med, 3 etapper var en lagom utmaning när barnen var 9 & 11 år gamla.


Vi hade tidigare vandrat en del på fjället, bland annat till Helags året innan och då bott på fjällstationen. Nu var det första gången vi skulle bära med oss all mat och bo i tält. Det var ett kul äventyr. Vi hade med oss vår hund Gandhi på vandringen och det var premiär även för honom att fjällvandra.


Etapp 1: Storulvån - Sylarna Den första dagen från Storulvån - Sylarna börjar i stadigt motlut och det gäller att motivera barnen upp för den första backen. Sen blir det roligare vandring när man kommit ut ur fjällbjörkskogen upp på kalfjället. Snart kommer man till en hängbro och där är såklart lite häftigt att få gå över den gungiga bron.


Nöjd och trött hund efter lång vandring.

Leden mot sylarna är lättvandrad och utan några större stigningar. För att motivera barnen så hade vi kakstopp var tredje kilometer, det är ett ypperligt sätt att hela tiden komma framåt. Vädret var med oss och vi hade en fin vandringsdag där vi verkligen fick njuta av fina omgivningar. Även Gandhi älskade att vara med och vandra!


Tältet monterat vid Sylarnas fjällstation. Nöjda efter första dagens vandring!

Sista biten mot Sylarnas fjällstation är rejält stenig och det är motlut hela vägen till stationen. Här var alla lite trötta och barnen hade ont i fötterna. Alla var nöjda när vi väl kom fram. Skönt att det då finns en bra fjällstation med gott fika! Vi hittade en jättefin tältplats och fick en fantastisk kväll i solen.


Dag 2 - Då vi lärde oss lite om fjällväder!

Från en episkt solig kväll där vi gick och la oss vid gott mod så slog vädret om kraftigt och ett oväder med rejält låga temperaturer och snöblandat regn drog in. Våra sommarsovsäckar räckte plötsligt inte till och trots att vi tog på alla kläder vi hade med oss så frös vi. Vi fick styra om planerna och stanna en extra natt på Sylarna och ta in på ett rum för att hålla oss varma och för att inte avskräcka barnen från fjällvandring för all framtid. Det blev ett dygn av sällskapsspelande i väntan på att det värsta ovädret skulle passera.


Glöm aldrig luvor på regnjackorna! Den missen gör man bara en gång i livet. Här tar vi oss mot Blåhammaren en rejält regnig dag.

Dag 3 - Till Blåhammaren!

Dagen efter var väderprognosen aningen bättre men inte bra. Vi beslutade oss trots rejält regn att vandra vidare. Där och då inser vi att vi att luvorna på barnens regnjackor inte är med. Dom har mössor men blir såklart fort blöta i regnet. Vi lärde oss en hel del om att aldrig underskatta rätt utrustning på fjället under denna dag och har uppgraderat smart sen dess.


Molnen börjar lätta och vi är vid gott mod på väg mot Blåhammaren. Gandhi är glad!

Vi vandrade mot Blåhammaren och den första delen gick som sagt i rejält bistert väder där vi hade i stort sett 0 sikt i dimman. Efter ett par timmar började det lätta på himlen och när vi närmade oss blåhammaren så hade vi strålande sol igen. Det är en fin sträcka att vandra och miljön kring Blåhammaren är väldigt vacker med storslagen utsikt.18kilometer är en lång sträcka med barn och det gäller att ha bra med pauser utmed vägen. Alla var vid gott mod hela vandringsdagen och tappra i det väder vi hade. Väldigt nöjda och trötta när vi kom fram och äntligen fick slå upp vårt tält vid Blåhammarens charmiga station. Det var skönt att bada bastu där och sen sitta på uteserveringen i solen. På kvällen hade vi en magisk solnedgång och vi satt länge på klipporna och bara tog in utsikten!


Solnedgångarna vid Blåhammaren är magiska!

Dag 4 - Nerförsbacke till Storulvån

Sista dagen är relativt lätt att gå och det är mentalt skönt att den sista sträckan är den kortaste, särskilt när man går med barn. Dessutom är det mestadels nerför hela vägen till Storulvån.


Vädret var på vår sida denna dag! Det var varmt och vi var alldeles för varmt klädda och fick göra flera stopp och ta av lager efter lager. Det är fint att ha utsikten mot sylmassivet utmed vandringen och på vägen passerar man flera små fina vattendrag. Den sista biten går genom fjällbjörkskog. Väl nere vid Storulvån kan man unna sig god mat och dryck. I vår familj var det dock fullt fokus på att åka in till Åre, närmare bestämt till badhuset på Holiday Club som barnen var lovade som en bonus efter vandringen. En rejäl kontrast men också välidigt skönt efter tre dagar vandring!


Summerar Jämtlandstriangeln som en riktigt bra introduktionstur till fjällvandring och en lämplig tur som var en lagom utmaning med barnen. Många vackra vyer och en rolig vandring som erbjuder bra serviceutbud utmed vägen!
261 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page