top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Kungsleden med barn, Dag 6&7 - Keb, oväder och åter till civilisationen

Eftersom vi vandrat leden snabbare än planerat så fick vi en extradag på Kebnekaise och vädret var inte på topp. Vi vandrade lite i Tarfaladalen och plockade lite hjortron och tog en lugn dag med mycket kortspelande. På kvällen hade vi bokat in en välförtjänt trerätters middag på fjällstationen och som alltid på STF´s stationer så är nivån på maten riktigt hög. Bäst var nog den vegetariska rätten med intressanta smaker av hjortron och inlagda granskott!

Det var svårt med hund på Kebnekaise och saknas utrymmen inomhus där man får ta med hund. Tältet låg en bra bit från stationen och vi kunde inte lämna honom ensam där. Till slut kom vi på att vi kunde sitta och värma oss ihop med hunden i hallen på den stuga där hundrummen finns. Inte supercharmigt men vi turades om att vara där med Gandhi för att hålla honom varm i det bistra vädret.Vandrade en bit in i Tarfaladalen i regnet.

Sista vandringsdagen skulle vi gå ut till Nikkaloukta, totalt 19km i dimma, lätt regn och genom låglänt fjällbjörkskog. En lätt vandring som vi tyckte var ganska tråkig, kanske på grund av vädret. Kanske på grund av att vi blivit bortskämda med så mäktiga vyer de andra dagarna. Alla i familjen var på jättebra humör och vi fick många fina samtal ihop utmed vägen. 6km innan Nikkaloukta passerar men en restaurang som är byggd som en stor kåta. Det är restaurangen Enoks som bland annat serverar renhamburgare som ska vara goda. Men vi var redan mätta på vår stormköksmat och unnade oss istället kaffe och våfflor med hjortron och grädde. Det måste man ju bara få under en fjällvistelse! Rejält mätta gick vi sen de sista 6kilometrarna som i stort sett är på grusväg fram till Nikkaloukta.


När vi kom till portalen där leden når sitt mål i Nikkaloukta så kändes det skönt att vara framme och att ha klarat av vandringen ihop. Vi gjorde highfive och alla i familjen var stolta! På Nikkaloukta satt det väldigt fint med en dusch för alla i familjen, ett lätt mål mat och sen somnade vi gott i tältet innan hemresan nästa dag.


Total sträcka 19km och 361 höjdmeter


Summering: Att vandra ihop som familj är ett jättefint sätt att resa och barnen är starkare och orkar mer än man kan tro. Som familj så ger det mycket fin tid ihop när man kommer ifrån den uppkopplade världen och kliver in i den avkopplande vildmarken. Edwin och William är jättenöjda med vandringen och tycker det har varit jättekul. Edwin rekommenderar den här Signaturleden varmt till andra barn men säger också att det krävs att man är lite tränad innan och van vi att kämpa lite. Och utmaningen har för vår familj varit precis lagom!


HÖJDPUNKTER FRÅN RESAN:

· Tiden ihop utan wifi där vi fått umgås på ett väldigt fint sätt

· Storslagna vyer, ödsliga platser & tystnaden

· Bad i vattenfallet vid Tjätka

· Morgonen där vi fick se renhjordarna vada genom vattendragen medan vi åt frukost15 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page