top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Padjelantaleden dag 3: Underbara fjäll!

Regnet upphörde under natten men det mesta var blött när vi vaknade. Jag kröp ut i råkall morgonluft och fixade varmvaten till frukosten och kaffe. Åt ena hållet var himlen mörkgrå och oväderstyngd, åt andra hållet en aning om sol där bakom molnen. Det kändes verkligen som vädret skulle kunna utvecklas åt vilket håll som helst. Vi åt frukosten och fällde sedan tältet. Sen började vi dagens etapp med målet att ta oss en liten bit förbi Duottar. En otroligt vacker vandringsdag där vi verkligen fick njuta av fjällmiljöerna vi längtat till!

Vår vandring började med ett kort vad och sen fortsatte vi den fina stigen som ringlade fram i ganska lättgången fjällterräng mot Tarreluopal. Vi nådde fram till Tarreluopal efter ca 4km, ett boende som drivs av laponiastiftelsen och som är superfint. Vi fick saft och en trevlig pratstund med stugvärden. Själva stugan ligger i Sarek, precis på nationalparksgränsen. Solen kom fram och det blev ljuvligt varmt. Vi tog oss över sommarbron vid Tarreluopal och därefter är det några kilometer uppförsbacke och några hundra höjdmeter. Eftersom solen sken nu så ville vi passa på att få blöt utrustning att torka och vi var sugna på kaffe. Ett par kilometer upp passa de det bra med en paus med vacker utsikt. Jag reste tältet så det fick torka igenom och vi hängde upp blöta regnkläder på vandringsstavarna. Det gäller att passa på medan chansen finns att få utrustningen torr igen! Tältet torkar snabbt när solen ligger på så medan vi njöt av kaffe så hann vi säkerställa att vi hade bra förutsättningar inför nästa natt.

Vacker sträcka mellan Tarreluopal och Duottar mead massor sjöar

Vi kom uppför krönet på den långa stigningen och den höglänta fjällterrängen där uppe som vi sedan vandrade i resten av dagen var helt ljuvlig. Massor små sjöar och underbara utsikter, ända bort mot norska fjällmassiven. Det var verkligen en fin sträcka som vi njöt av! Utmed vägen mot nästa stuga, Duottar, var det ytterligare ett enkelt vad. Det var gott om mygg om man stannade så lunchen åt vi under våra mygghattar. Så länge vi var i rörelse så var det dock inget problem.


Stugan i Duottar var jättefint belägen, hade gärna stannat längre där men vi var sugna på att ta oss till vårt tänkta nattläger en bit längre fram. I Duottar fanns en pytteliten butik. Direkt efter Duottar går man över ett brett vad som är grunt men rejält långt. Vi fick tips av värden att gå barfota vidare till nästa vad som ligger bara några hundra meter längre bort. Det vadet är bara några meter brett men knädjupt och lite stridare, dock inte något problem när vi var där.


Framför oss låg de norska fjällmassiven i full sol men bakom oss närmade sig mörkt stålgrå moln. Vi hade fått tips av andra vandrare om en plats ca 4km efter Duottar med fina vattenfall. Strax innan vi nådde fram började det dugga och vi hann precis hitta en bra tältplats och få upp tältet i tid tills regnet ökade. Vi kröp in i tältet och åt mat och hade en lugn stund medan det regnade. Senare på kvällen blev det uppehåll och vi gick ner till vattenfallet och badade i det kalla vattnet. Riktigt skön och uppfriskande avslutning på en väldigt vacker vandringsdag!

Långt men grunt vad efter Duottar

Efter Duottar, utsikt mot norska fjällen

Kvällsdopp vid vattenfallet nära vårt tält20 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page