top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Padjelantaleden dag 4: Födelsedag i Staloluokta

Det börjar bli tradition att vakna i ett tält på sin födelsedag och jag älskar det! Christian överraskade med paket på morgonen - såklart med lightweight-tema i form av en titanium-sked och ett merinolinne från devold, så fint! Vi åt overnight oats till frukost, en definitiv favorit som man blir riktig mätt på och som smakar supergott! Morgonluften var sval så vi åt inne i tältet sen packade vi ihop och kl 7 började vi vandra. Vi gillar att starta tidigt! Idag skulle vi till Staloluokta och en bit förbi sommarvistet.

Den första sträckan från vår lägerplats var lättvandrad och mestadels lätt utför. Lanskapet var öppet med fina åsar. Efter några kilometer kom vi till en sommarbro med väldigt fint vattenfall och riktigt bra tältplats. Efter sommarbron ändrades karaktären på landskapet och det var en lång sträcka med gräshedar och videbuskar. Strax därefter kunde man börja skymta Staloluokta och de norska fjällen på andra sidan om den stora sjön Virihaure. Staloluokta ligger superfint och det var en vacker vandring ner mot vistet. Strax innan man kommer ner till själva vistet så finns en tältplats vid en fin sandstrand. Solen värmde skönt och det blev en perfekt paus med bad och födelsedagslunch i solen.

Vandring mot Staloluokta
Stranden i Staloluokta

Mätta och med ny energi gick vi över sommarbron till vistet och upp till kyrk-kåtan som var jättefin och det doftade underbart gott där inne. Sen gick vi vidare ner bland husen. Vi hade fått tips att en trevlig kvinna med en hund sålde nyrökt fisk. Vi följde stranden och efter en stund hörde vi en hund skälla, vi hittade rätt. Det blev en jättetrevlig lång pratstund, gos med den stora fina hunden Benni och såklart köpte vi nyrökt röding och gott tunnbröd - bästa födelsedagsmiddagen fixad. Jag fick bära den nyinköpta maten som en tårta i handen uppför hela branta stigningen mot vår lägerplats ett par kilometer efter vistet. Stigningen var ganska brant en bit men utsikten var enorm. Efter flera tuffa backar så kommer man upp till ett småuperat område med massor små sjöar och storslagen utsikt ner över Virihaure. Norges snökädda toppar är hela tiden en vacker fond som den här dagen låg i vackert solljus. Området här var fint men vi fann inte någon perfekt tältplats så vi gick ytterligare en kort bit, uppför ännu en rejäl backe och där slog vi läger efter 19km på en plats med 180graders utsikt i toppklass.

Nyrökt röding och tunnbröd - perfekt födelsedagsmiddag!

Så snart vi rest tältet så åt vi rödingen med tunnbrödet och det var så gott och kändes lyxigt i kontrast till allt frystorkat. Sen drack vi kaffe och unnade oss varsin god chokladbit. En fin 2-rätters. Sen ville vi bada så vi gick några kilometer ner till området med sjöarna och strosade runt där länge i solen. Ett jättefint område att gå runt i med så mycket vackra vyer åt alla håll. Sjöarna låg helt spegelblanka och solen spelade ljusspel över fjällen runtomkring. En underbar promenad. Vid en av sjöarna badade vi och här var det relativt varmt i vattnet jämfört med vattenfallen, säkert omkring 15grader och riktigt riktigt skönt! Rejält nöjda med vår fina kvällspromenad så gick vi åter en massa höjdmeter upp till vårt tält högt uppe på platån. Vi åt mer mat och drack kaffe i kvällssolen som avslutning på en helt underbar födelsedag!

Kvällspromenad och massor platser att bara njuta av!


Underbart kvällsdopp!16 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page