top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Padjelantaleden dag 5: Arasluokta - Låddetjåkkå

Det var helt vitt av dimma utanför tältet på morgonen och inte den minsta antydan till ljusning på himlen. Vi beslutade oss för att vila en stund och se om det skulle lätta. Men det blev snarare sämre väder och började dugga lätt så vi rev tältet och kom iväg på dagens etapp vid 8-tiden. Det var fuktigt och råkallt i luften när vi började gå mot dagens första delmål, Arasluokta. Vi hade ju bott högt uppe på en platå så dagen inleddes med en rejält brant nerförsbacke, korsa en smal bäckfåra och sen lika brant uppför. Det var sen småuperat och bitvis stökig terräng med många små branter upp och ner som var hala efter regnet. Några korta partier med videsnår och en del spänger. Vi började kunna se siluetter av landskapet ner mot sjöarna och bergen runtomkring där i grådiset, väl medvetna om att det var en otroligt fin sträcka vi gick på. Från vår tältplats var det 5km ner till vistet i Arasluokta.

I vistet träffade vi en trevlig stugvärd och fick en härlig paus och fin pratstund. Det finns en pytteliten butik i Arasluokta. Efter det fint belägna vistet är det en brant backe uppför till nästa platå där det återigen är lättvandrat. Efter några kilometer nådde vi sommarbron med en jättefin fors med alldeles turkost vatten. Jag blev badsugen men vi gick vidare, påbörjade den nästan 4km långa stigningen bort mot Låddetjåkkå. Vi hade ännu inte fyllt på med energi sen lunch och plockat ganska många höjdmeter redan så i den här långa uppförsstigningen började krafterna tryta rejält. Vid vattendraget på krönet när man börjar se ner mot Låddetjåkkå stannade vi äntligen för lunch. Vi var fuktiga av svett och i den kalla luften blev vi snabbt riktigt kalla när vi stannade så det var bara att dra på massa överdragskläder när vi åt. Otroligt gott med lunch! Med ny energi så började vi sen gå ner mot Låddetjåkkå, sen snäll backe ner mot forsen. Det sprack upp på vägen ner och plötsligt värmde solen skönt igen. Låddetjåkkå-forsen är verkligen vacker med turkost vatten och en kraftig fors i en vacker kanjon med fina formationer på klipporna. Här var härligt att stanna en stund. Något uppströms om forsen så finns möjlighet att bada och det finns fina tältplatser på vägen ner mot Låddetjåkkå. Vi dröjde oss kvar och njöt en stund här. Sen gick vi fram emot Låddetjåkkå-stugan som ligger några hundra meter från sommarbron. Stugvärden gav oss tips om att tälta ovan nästa backe vid nästa vattenfall så vi tog oss upp dit. Ännu en rejält brant backe upp och nu rejält svettigt. 2km från stugan kom vi till vattenfallet och slog upp tältet på en jättefin plats med storslagen utsikt alldeles vid vattenfallet. I vattenfallet fanns flertalet små "pooler" där det var utmärkt att bada - underbart!


Lagom tills vi badat drog moln in, det duggade en stund men blev sedan en underbart fin solig kväll där vi kunde sitta och njuta vid klipporna. En fin men krävande dag på 21km och med 669höjdmeter.

Dimmig start på dagen mot Arasluokta
Vackra forsen i Låddetjåkkå
Kvällens badplats strax ovan Låddetjåkkå

Kvällens middagsplats!27 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page