top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Padjelantaleden dag 6: Låddetjåkkå - Kutjaure

Det var strålande sol på morgonen när vi kröp ut ur tältet och helt spegelblankt på sjön nedanför. Gick ut barfota och körde ett kort uppmjukande pass SomaSlow. Andades, tog in lugnet och lät kroppen få en skön start på dagen. Sen blev det ett kallt dopp i "poolen" i vattendraget bredvid vårt tält innan vi åt frukost i den skönt värmande morgonsolen. Den här dagen skulle vi ta oss till Kutjaure - en plats jag längtat åter till från förra årets vandring på Treparksmötet

Vi började vandra strax före klockan 8 på morgonen. Det var flackt och väldigt lättgånget på spångar och släta stigar. Hela tiden med storslagna utsikter. Efter ett par kilometer i ett böljande landskap så kom vi över krönet där dalen in mot Akkha öppnar upp sig. Ett kärt återseende att åter se vackra Akkha-massiven och det väckte många fina minnen från min vandring på Treparksmötet förra sommaren, då tillsammans med min son. Att gå Treparksmötet är verkligen en varm rekommendation som en lätt och något kortare introduktion till fina Padjelanta! Stigen sluttade snällt neråt och tog oss till de tre fina hängbroarna vid Saluhaure. Här hade vi gått precis 10kilometer och det passade bra med en liten rast. Vi åt upp resterna av vår overnight oats från frukosten medna vi njöt av utsikten över det forsande vattnet. Det var rejält varmt och det blev byte till shorts. Padjelantaleden fortsätter här mot Gisuris och Akkha men vi valde istället vägen över hängbroarna och att gå leden via Kutjaure upp mot Vaisaluokta, en sträcka som möjligen kräver lite mer men som jag tycker är vackrare. Sträckan via Kutjaure - Vaisa är också välmärkt då nordkalottleden går här men betydligt sämre underhållen än Padjelantaleden.

Frukost i Låddetjåkkå

Efter hängbroarna är det ett flackt parti, delvis över myrar och med relativt mycket spänger. Det var härligt att åter komma till Kutjaure, älskar den platsen och har så många fina minnen från förra årets vandring där. Vi började med att ta ännu etet bad när vi kom till STF-stugan. Det finns som en liten "pool" bredvid det stora vattenfallet. Vi hittade en fin lunchplats vid forsen och när vi ätit blev det ännu ett dopp i det klara vattnet, det gick inte att motstå! Vi lämnade våra ryggsäckar vid STF-stugan och gick sen den korta sträckan (1,25km enkel väg) till det stora vattenfallet. En varm rekomendation på att unna sig en liten utflykt dit, det är superfint!


Utsikt mot Sarek och Akka, ovan Kutjaure

Vattenfallet ovan Kutjaure

Vi lämnade sen Kutjaure-stugan och gick ett par kilometer uppför till vår tältplats för kvällen. Det blev fler bad i ett ljuvligt vattendrag med kristallklart vatten och naturliga pooler. Dessutom fanns det en naturlig dusch där i ett mindre fall. Helt ljuvligt! Utsikten ner över Kutjaure och bort mot Sarek och Akkha är helt fantastisk och det är verkligen lätt att bli kär i den här platsen.


På kvällen var vi ute i flera timmar och gick, vi följde vattendraget uppströms i flera kilometer och hittade så mycket vackra små vattenfall och formationer i klipporna. Långt uppströms kunde vi vada över och gå andra sidan neråt igen, en riktigt fin kvällstur.

Tältplats strax ovan Kutjaure med utsikt mot Sarek & Akka
Ett av dagens alla fina bad!
Kvällspromenad uppströms utmed vattenfallet, massor platser att bara njuta av!14 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page