top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Skåne Ås till Ås, Dag 1- Hammockvandringen börjar

Uppdaterat: 16 juli 2022

Signaturled Skåne ås till ås ringlar fram mellan Höör och Åstorp. En vandring i övermäktig grönska med rejäla höjdskillnader som bevisar att Skåne är allt annat än platt. Här vandrade jag, min man och vår hund med våra hammockar under en långhelg. En krävande och vacker tur!

Ledmarkeringar på tågstationen i Höör - Supertydligt!

Vi tog tåget från Stockholm 10.20 på förmiddagen och det rullade på smidigt till Höör med ett kort byte i Hässleholm. Ledmarkeringarna för Skåneleden mötte oss direkt på stationen, fantastiskt tydligt och smidigt sätt att starta sin vandring!


Det var vackert redan från start på denna led och på små fina asfalterade gångvägar tog vi oss snabbt ut ur Höör ut i ett fint böljande landskap. Vi passerade fina gårdar och hus, såg betesdjur och omväxlande natur. Den korta sträckan med asfalt i början övergick snart i grusvägar genom lummiga sommarstugeområden och skogar. Lättvandrat.


Efter ungefär 6km kom vi till Frostavallen där det finns en väldigt fin badplats med ett helt nyanlagt vindskydd som ligger vackert med utsikt över sjön. Här passade det bra att fylla på med lite kaffe, givetvis kokkaffe av bästa kvalitet för extra guldkant. Regnskuren som kom hann dra över medan vi njöt av kaffet och sen kom solen åter lagom tills vi vandrade vidare. Det var en omväxlande sträcka med snirkliga små stigar blandat med lättgången grusväg, hela tiden väldigt vackert. En kort sträcka innan Hallaröds kyrka går leden på en tråkig bilväg där man känner sig lite utsatt, inte optimalt vandringsställe och något som hade varit bra om Skåneleden kunde förbättra. Vid kyrkan fanns dricksvatten så vi passade på att göra vår middag där. Det blåste isiga vindar och var inte särskilt behagligt så vi fortsatte så snabbt vi kunde för att hålla oss varma.


På slutet av dagen så kom vi in i Allarps Bjärs naturreservat som var en fantastisk mix av bokskog och blommande ramslök. Helt ensamma i grönskan fick vi verkligen njuta av naturens rogivande lugn och nästan övermäktiga grönska. En kort passage genom granskog och sedan kom vi åter in i bokskogen där vi kom till vårt första nattläger, Hultarps Lägerplats. Här fanns ett enkelt men fint vindskydd i den stora bokskogen. Vi började såklart leta efter rätt dimension på träd för att slå upp våra hammockar vilket inte alltid är det enklaste. Runt 10 max 20cm i diameter är rimligt för träd att knyta hammock i och i dessa mäktiga bokskogar är flertalet stammar alltför stora. Dessutom ska det ju vara rätt avstånd mellan 2st träd.

Nattläger vid Hultarps lägerplats

Vi fann en bra plats där vi kunde knyta upp våra hammockar och hann få upp lägret ganska precis innan det blev skymning. Det var premiär för min man att bo i hammock och blev lite kurs i att knyta och sätta upp hammock också. Vädret hade utlovat regn och rusk så vi var väldigt tacksamma att vi hann få upp våra tarpar innan regnet kom och vi hängde ryggsäckarna med regnskydden på under tarparna för natten. Det var tur för strax efter att vi krupit in i våra små ”kokonger” så kom regnet. Mycket regn. Vi sov ändå gott och vår hund Gandhi verkade minnas hur man gör när man bor i hammock, han hoppade världsvant in och la sig och sov gott i mattes sovsäck. Kändes ändå rätt häftigt att ligga där i skogens lugn och inse att vi faktiskt startat från Stockholm samma morgon. Tänk vad vi fått uppleva! Vi sov gott!19 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page