top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Tipsen som får barnen att orka längre

Jag är imponerad över hur mycket våra barn klarat av att gå under åren. Ibland är sträckorna långa och det gäller att fokusera på något annat en stund för att få kilometrarna att rulla på. Här är några tips som har hjälpt vår familj framåt många mil genom åren!


Kakstopp!

Ha en bestämd sträcka för ”kakstopp”. Vi stannar var 3:e kilometer och fyller på med något gott. Det håller humöret uppe och delar mentalt upp en dagsvandring på ett bra sätt. Vid tuffare sträckor eller dåligt väder blir det kakstopp varannan kilometer. Det har fungerat superbra i vår familj och tänk vad en enda liten singoalla-kaka kan göra att man orkar kämpa liiite till.


Lekar utmed vägen

Ofta får man väldigt fina samtal under en vandring men ibland behöver man plocka fram kreativiteten för att små ben ska orka några kilometer till. I vår familj har räddningen många gånger varit leken ”gissa djuret”. Jag vet inte hur många mil vi lyckats ta oss genom att leka den. En person i familjen får helt enkelt tänka på ett djur, de andra får i turordning ställa en ja- eller nej-fråga och succesivt knäcker någon vilket djur det är. Den som ”vann” får nu tänka ut ett djur. En gång hade vi det minst sagt klurigt i vår familj när vår minsta son hade varit på Nordens ark med mormor och morfar och tittat på utrotningshotade djur. Där kallades tydligen någon grodart för ketchup-groda. Vi kom nästan hela vägen till helgas innan vi löste den gissningsleken men framåt kom vi! Den där ketchupgrodan kommer vi heller aldrig glömma.


Den andra leken som hjälpt oss i familjen framåt är ”vem är jag”. 1 person får gå i förväg en bit och de andra bestämmer sen en känd person eller karaktär den ska vara. Sen får man ställa frågor tills man kommer på vem man är. Jag hann gå långt innan jag förstod att jag var Justin Bieber en gång. Tacksam för dessa vandringslekar som genom åren bidragit till många skratt och många kilometer utan gnäll!


När benen är trötta är det bra att leka sig framåt!

Något att göra i tältet!

Ha med kortlek och se till att kunna mer än ett kortspel! När man inte har wifi och om det kommer regn gäller det att ha något att hitta på i tältet! Favoriterna i vår familj är bluff, stress och poker. När barnen var mindre var det finns i sjön som spelades mest.

16 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page