top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Treparksmötet Etapp 2: Gisuris - Kutjaure

Uppdaterat: 14 juli 2022

Nattens regn hade upphört när vi vaknade och molnen började skingra sig på himlen. Skönt att starta dagen med att tvätta sig i en iskall fjällbäck. Vi åt frukost lagom tills solen började kika fram och värma skönt. Den här dagen skulle vi vandra till Kutjaure, en distans på ca 20km.

Dagens etapp började över en vacker rullstensås. Vi kom inte många meter förrän vi fick stanna och lägga av oss flertalet klädlager, solen sken och det blev fort varmt. Efter ett par kilometer kom vi ner på myr och hedmarker vid samevistet Vuojastugan som ligger vackert vid sjön. Långa partier under dagen gick över böljande rullstensåsar på en nästan overkligt slät och vacker stig. Det blev många stopp för fotografering och för att bara slå sig ner och njuta av landskapet, vackert åt alla håll.

Padjelantaleden ringlar fram över rullstensåsen

Efter ca 10km kom vi till de tre broarna som också är den punkt där vår vandring viker av från Padjelantaleden och börjar gå åter mot Ritsem, fast på andra sidan vattnet. De tre hängbroarna är fantastiskt fina och det är härligt att bara stå och titta ner i det kristallklara vattnet. Det blev en bra plats för lunchsstopp.


Efter de tre broarna är det ett ganska långt flackt parti, jag fann ett helt kranium med renhorn men det var tyvärr så trasigt på hornets spetsar att vi lät det var kvar.

Fynd utmed vägen!

Stigen slingrar svagt uppför och vi närmar oss Kutjaure där STF har en fjällstuga. Från ingenstans börjar det regna ganska kraftigt fast solen hela tiden skiner och vi får dra på regnskydd på ryggsäckarna. Nära Kutjaure finns ett enormt vattenfall och framme vid stugan är forsen man går över otroligt fin. Jag går ner till badplatsen nedanför vattenfallet och tar ett härligt nakenbad i det isiga vattnet. Skönt att svalka sig efter svettig vandring. Vi slog vårt nattläger strax efter Kutjaure och fick en magisk kväll med utsikt, midnattsol och mycket tid att bara sitta och njuta vid det forsande vattnet.


57 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page