top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Treparksmötet Etapp 4: Vaisaluokta - hemfärd

Uppdaterat: 14 juli 2022

Vaisaluokta är en av flera samebyar man passerar under vandringen och platsen där båten går åter över sjön till Ritsem. Sista dagen är egentligen mest en resdag men eftersom man måste ta båt över sjön åter till Ritsem rekommenderas att ha 4 dagar till den här vandringen för att få ihop logistiken bra.

Vi hade sovit gott inatt igen. Det var lite mulet på morgonen men varmt i luften. En sista god frukost och en kopp kaffe innan det var dags att riva tältet. Vi hade bara 3km att gå ner till båten. Det är viktigt att tänka på att båten går 1,6km väster om Vaisaluokta by, vid STFs fjällstuga, så man inte missbedömer tiden till båten.


På stranden bredvid båtbryggan tar jag ett sista dopp i den kalla och klara sjön, ljuvligt! Samebyn Vaisaluokta ligger vackert vid sjön & kyrkkåtan är otroligt fin. Vi möter en trevlig man vid båten som berättar för oss om livet i byn. Det är en av många samebyar man passerar under vandringen, samtliga ingår i Sirges Sameby som är den största i sverige. Antalet renar är mellan 15 000 - 25 000 får vi reda på.

Kyrkan i Vaisaluokta

Vid 9.10 går vår båt och sjön ligger alldeles stilla. Det tar emot att lämna. När vi kommer till Ritsem har vi tur och får skjuts upp till STFs station vilket också gör att vi hinner med en tidigare buss. Vi beslutar oss för att ta den tidiga bussen till Stora Sjöfallet och spendera dagen där innan vår buss mot Gällivare för nattåg hem. Ett smart drag för i Ritsem finns inte mycket att göra men Stora Sjöfallet är vackert och har en väldigt trevlig anläggning med god mat och dryck.

Forsarna vid nedre sjöändan vid Stora Sjöfallet.

Vid stora sjöfallet unnade vi oss lugna timmar med gott fika och vi hann gå till forsarna vid nedre sjöändan som var jättefint. Det ligger ca 2,5km från Stora sjöfallets anläggning och blev en bra liten tur som såklart kändes lätt utan packning.


Vid 15-tiden rullade vår buss mot Gällivare där vi fick spendera några timmar innan nattåget hem mot Stockholm. Smidigt att proviantera i Gällivare, matbutiken ligger ganska nära tågstationen. Med tanke på det dåliga utbudet på nattågens bistro så är det en bra idé att köpa med sig det man önskar.


Lagom trötta och enormt nöjda satte vi oss på tåget hem. En vandring att verkligen bära med sig många fina minnen från och som jag är så enormt tacksam att ha fått dela med min fina son!

24 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page