top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Vatten - smarta tips på låglandsvandring

Att ha vatten med sig på sin vandring är kritiskt men också en fråga om vikt. Det gäller att ha koll inför sin vandring på vart det går att fylla på och säkra kvalitén på vattnet där man ska vandra. Här är de sätt jag säkerställer min vattenförsörjning när jag vandrar på platser där vatten inte finns i överflöd.

 

1. Ha koll på vart vatten finns!

Innan resan så är det en god idé att läsa på om platsen dit man ska och säkerställa vart det finns vatten. I vissa fall är det säsongsvatten, säkerställ om de vattenposter du hittar verkligen är öppna samt om det är dricksvatten.


2. Beräkna åtgång!

Hur mycket vatten behöver man? Jag brukar tänka så här. Jag har 1 flaska för dricksvatten, oftast räcker 750ml om jag är noggrann med att fylla på vid varje möjlig punkt. Är det långt mellan platser att fylla på ökar jag mängden. För att brygga kaffe räknar jag 0.5l. Till 1 frystorkad maträtt går det oftast åt ca 3-4 dl. Tandborstning klarar jag på ca 1dl. När jag är vid säkra vattenpunkter räknar jag ut hur många liter jag behöver för att klara antalet måltider och fika fram till nästa säkra punkt för påfyllning. Mer än så bär jag aldrig.


3. Fyll på sista säkra plats innan lägret

Innan nattläger så fyller jag upp förråden för matlagning av middag och frukost och bär oftast extra tungt sista biten. Ibland är det mer praktiskt att gå till nattlägret, lägga av sig ryggsäcken och sen gå utan packning och hämta vatten. Utan tung ryggsäck kan det kännas enklare att bära vattnet och vara värt ett par kilometer extra.


4. Bär smart!

Att släpa runt på flertalet vattenflaskor på en vandring är opraktiskt. Jag löser det genom att bära med mig 2st vätskeblåsor på 1.5 liter/st från mina löparryggsäckar. De väger knappt någonting och tar minimalt med plats i packningen när de är tomma. I närheten av nattläger fyller jag upp till max och har då 3liter vatten vilket jag oftast klarar mig på med råge. Utöver det har jag 1 vattenflaska att dricka ur samt ibland 1 Nalgeneflaska.


5. Nödlösning

För säkerhets skull kan det vara bra att ha med ett par vattenreningstabletter i packningen om man hamnar i en situation där vattenkvalitén är tveksam.


Ryggsäcken är maxad med extra vatten och jag bär 1,5 liter extra i en softbottle sista biten till nattlägret.

43 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page