top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

6 steg till lyckad hammockvandring

Att bo i en hammock kan vara alldeles underbart och det är lätt att försköna bilden av att man ska vakna utvilad under trädkronorna. Jag har hunnit ha både bra och dåliga hammocknätter. Nätter där jag sovit fantastiskt och nätter där jag frusit alldeles förfärligt. Här delar jag mina bästa tips för hur du får en bra hammock-upplevelse!

 

När jag köpte min första hammock så hade jag en väldigt romantiserad bild av hur harmoniskt och härligt det skulle bli att sova ännu närmare naturen än man gör i ett tält. Jag har sedan dess hunnit få omvärdera den bilden ett antal gånger. Och när allt blir rätt har jag också fått de där magiska hammocknätterna som jag drömde om. Jag älskar att vandra med min hammock men jag vet också att det kräver rätt förutsättningar för att få en bra upplevelse.


Här är 6 viktiga tips som kommer hjälpa dig på vägen!


1. Välj rätt hammock!

De senaste åren har utbudet av hammockar exploderat. Det är stor skillnad på att ha en hammock som är skön att hänga i en stund på stranden och en hammock som du faktiskt ska bo i under flera dagar. Se till att köpa en hammock med kvalitet och bra funktioner. Jag har både en hammock från Exped samt min favorit-hammock från Hennessy Hammock av modellen Expedition Zip. Den är superlätt att sätta upp och har hållit för många turer och känns ännu i nyskick. Tarpen står emot bra vid regn och myggskyddet gör sitt jobb. Dessutom sover jag gott, den har en relativt bred bas. Tyget känns tillräckligt grovt för att vara hållbart och jag kan ha min hund med inne i hammocken utan att vara orolig att hans klor ska riva upp tyget. (har förvisso en ganska liten hund men ändå). Vikten på ca 1,5kg är helt okej att bära och den är lätt att packa.

Min Hennessy-Hammock sover jag gott i!

2. Testknyt!

Se till att lära dig knyta upp hammocken innan du ger dig iväg. Det går superlätt när man kan men kan ta tid och vara förvirrande om det är första gången. Det kan ju vara ett bra tillfälle att provsova en natt också innan man ger sig ut på större äventyr.


3. Varma kläder & Sovsäck

Det är stor skillnad på temperatur att sova i hammock mot att sova i ett tält. I ett tält bygger man upp värme i ett slutet rum. Det kan man aldrig lyckas med i en hammock och kylan kommer även underifrån. Utgå alltid från att ha med dig mer kläder och tjockare sovsäck på en hammockvandring än om du går med tält. Jag väljer gärna min vintersovsäck och sover i underställ. Mössa är också skönt att ha! Det finns så kallade underblankets som är som en sovsäck som hängs under själva hammocken för att hindra kylan underifrån. Jag har ännu inte någon sådan och tycker det fungerar väl ändå så länge jag har varm sovsäck och rätt kläder. En underblanket tar ju också plats tänker jag. Däremot är jag nyfiken på om jag skulle kunna skippa liggunderlag om jag hade en sådan.


4. Rätt liggunderlag

Jag väljer att sova med liggunderlag i min hammock. Jag har provat flera olika modeller och de flesta uppblåsbara varianter har för glatt tyg som gör att det glider runt inne i hammocken. Mitt Thermarest-liggunderlag är i särklass bäst! Det ligger still på ett helt annat sätt i hammocken. Dessutom är det praktiskt när man ska fälla upp och ner sitt läger att kunna breda ut det på marken och organisera sin packning på det. På inte tal om att det är skönt att fälla ut och sitta på vid raster under själva vandringen. Den enda nackdelen är möjligen att jag måste bära det spänt utanpå ryggsäcken men vikten är i stort sett 0 så det gör mig ingenting.


5. Väderskydda utrustningen

När man bor i tält så kan man oftast ta in sin packning i en absid för natten och hålla det vädersäkrat om det kommer regn. Det är lätt att räkna ut att samma möjlighet inte riktigt finns när man bor i hammock så det gäller att vara lite klurig. Med några små steg kommer man långt. Packa alla kläder i vattentäta påsar i ryggsäcken och sätt på regnskyddet över din ryggsäck innan du lägger dig på kvällen. Oftast är det bra att lägga ryggsäcken på ytan under tarpen så gott det går. Ibland hänger jag min klädpåse på linan så hamnar den under tarpen och jag har åtminstone skyddat det som är viktigast.


Kläder i vattentäta påsar hänger vi på linan. Skyddade under tarpen.

6. Tid att hänga!

Det är härligt att hänga i sin hammock, inte bara att sova. Jag uppskattar att komma fram till etappmålet i tid för att kunna slappa i hammocken ett tag och bara njuta. Det är rofyllt att ligga där och ta in naturen runt omkring. När man kryper in i ett tält och stänger så skärmar man på något sätt ut naturen men när man lägger sig i sin hammock är man fortfarande i allra högsta grad kvar i naturen, kan ligga där och se ut och bara vara. Det är ljuvligt och väl värt att ha tid för. Glöm inte att ha tid för lite hammock-chill alltså!
22 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page