top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Dag 3: Skierfe - topptur x 2

Efter en god natts sömn i Aktsestugan så vaknade jag till att regnet fortfarande värkte ner utanför. De flesta vandrare i stugan hade inget annat val än att dra på regnkläderna och bege sig vidare. Prognosen sa att regnet skulle upphöra kring lunch. Jag dröjde mig därför kvar i stugan en stund och hoppades prognosen skulle stämma. Idag var ju den där extradagen jag lagt in i min planering för att få ta mig upp på min drömklippa - Skierfe! Platsen jag sett så mycket bilder från och länge drömt om att få uppleva.

När regnet upphörde på förmiddagen så började jag gå uppför den branta backen i skogen upp mot kalfjället. Jag hade fått lämna merparten av min packning nere i stugan och hade i stort sett en tom ryggsäck med mig där jag endast prioriterat att ha med rätt kläder. Från Aktse-stugan är det 8km till toppen och en stigning på ca 700meter och det börjar med en brant backe upp genom skogen. Direkt ovan trädgränsen svänger en stig av mot Skierfe från Kungsleden, väl markerad. Själva stigen upp till Skierfe är ej ledmarkerad men vältrampad och lätt att hitta.


Jag har sett så mycket fram emot att få uppleva Skierfe och utsikten över Rapadalen. Att regnet nu hängde i luften och att Skierfe låg väl inbäddad i moln ingick inte i min plan. Men jag fortsatte framåt på den fina stigen. Det är storslagen utsikt ner över dalen och merparten av stigen mot toppen är lättvandrad. Jag får följe av 2 svenska killar som ska se Skierfe och sen fortsätta in i Sarek. De vandrar imponerande fort med tanke på hur tung packning de har. Det började regna och sikten blev succesivt allt sämre. Det hjälpte rejält att ha sällskap där en bit. Det var iskallt i vinden och regnet piskade på mer och mer när vi kom upp på den lilla topp som ligger före Skierfe. Efter 5 kilometer stannade jag. Konstaterade att det inte var så här jag vill uppleva Skierfe. Jag vände. Med besvikelse gick jag åter ner mot Aktse. Det regnade fortfarande men på vägen ner skingrades succesivt molnen. Jag kunde åter se toppen. Jag började se blå himmel. Fasen, borde jag gått upp? Men jag var hungrig och törstig oavsett. Det blev bra att gå ner till Aktsestugan och äta trots allt. Lätt bitter intog jag min lunch och en stor kopp kaffe. Nu var det plötsligt varmt och strålande solsken. 10km och många hundra höjdmeter förgäves? Då dök en tjej upp som jag mött kort utmed Kungsleden dagen innan. Hon tänkte gå upp på eftermiddagen och ville slå följe. Sagt och gjort! Jag laddade om för nästa tur mot toppen!

Dagens andra tur mot Skierfe

Nu packade jag med all min utrustning och gick ännu en gång den 1,35km långa backen upp mot kalfjället. Där slog jag upp mitt tält och förberedde nattlägret. Sen tömde jag allt tungt i tältet och tog bara med mitt lilla kök, mat och energi, vatten för vandringen samt rätt kläder. Jag gick lätt mot toppen och det var kul att ha sällskap av trevliga Julika från Österrike. Vyerna mot toppen var nu magiska och det var bara att njuta sig upp mot toppen! När man kommer över krönet på Slienggetjåhkkå så är Sareks toppar en fantastisk fond. Den sista biten är stenig och man behöver hålla lite koll på små stenrösen för att hålla sig till "stigen" mot toppen. Det är aldrig jobbigt brant. När man kommer upp är det bara WOW! Så mycket större, mäktigare och vackrare än jag vågat hoppas och vi fick kanonljus där uppe. Så glad och tacksam att jag gav Skierfe 2 chanser på samma dag! Färgerna nere i Rapadalens floddelta och alla fantastiska former som bildas av vattendragen går att titta på i en evighet. Det blev en fantastiskt fin kväll där uppe och en portion frystorkat i den miljön var som värsta lyxrestaurangen! Det är svårt att beskriva platsen men jag känner mig enormt lycklig som till slut fick en magisk kväll på Skierfe, sannolikt den mäktigaste plats jag varit på.

Till slut behövde vi röra oss neråt igen. På vägen så gick vi ut på toppen av Sliengetjhåkkå, en topp på 1100 meter som är lätt att gå ut till som en kort avstickare från stigen. Därifrån var det också jättefina vyer in över Rapadalen. Genom vacker midnattsol tog vi oss åter ner till tältplatsen. Den sista biten med enormt mycket mygg. Somnade gott och fantastiskt nöjd.

24 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page