top of page
  • Skribentens bildAnna Roland Hedlund

Kungsleden med barn dag 2 - Värmebölja & Vattenbrist mot Alesjaure

Dag 2 startade vi med fjällfrukost. Vi hade packat färdiga påsar med gröt för 3 personer, färdigkryddad med kanel, socker, kokos och lite salt. Vi serverade gröten i kåsor och toppade med frystorkat hallon, torkade bär och frö- och nötblandning. Det blev riktigt gott, nyttigt och mättande och fungerade väl även för mig som inte är någon större vän av just gröt. Vår minsta kille gillar inte gröt så han fick Fjäll-chiapudding istället som också fungerade jättebra att göra.Vi fällde tältet och vid halv 10 var vi redo att bege oss vidare på dagens etapp, till Alesjaure. Denna etapp är den längsta på hela 21km men vi hade ju gått lite längre dagen innan vilket var strategiskt för att minska längden denna dag istället. Det blev en väldigt varm dag! Vi hade kollat kartan noggrant innan och sett att det fanns många vattendrag vi skulle passera så vi hade bara med 5dl vatten för 4 personer och en hund. Det visade sig vara vårt största misstag under hela vandringen. Redan efter ett par kilometer var alla rejält törstiga och vattendrag efter vattendrag vi passerade var uttorkat. Humöret var dock bra och vi lekte vår bästa vandringslek så tiden gick fort. Vi leker att man ska gissa identitet. Tre personer i familjen bestämmer vem den fjärde ska vara och sen får man bara ställa ja- eller nejfrågor tills man listat ut vem man är. Det har hjälpt oss framåt på många vandringar, så även denna dag! Ett gäng tonåringar passerade oss och hörde vad vi lekte. Längre fram under vandringen gick vi om dom igen och hörde då att dom lekte samma lek, kul att vi kunde inspirera utmed vägen!Efter ett tag började vattenbristen bli ett rejält problem och vi stannade ett par vandrare som kom från motsatt håll och frågade hur långt det var till nästa rinnande vattendrag. Omkring 8km fick vi till svar. Det är långt i den steniga terräng som vi tog oss fram i. Dom förstod vår situation och räddade oss genom att fylla upp vår lilla flaska med det vatten de hade. Enormt snällt och det hjälpte oss vidare. Däremot kunde vi inte laga lunch utan vatten och det var således en liten prövning för alla i familjen att fortsätta kämpa framåt trots kurrande magar. Men utsikten blev bara bättre och bättre och vi gick utmed helt magiska turkosa sjösystem som verkligen var spektakulära!


Vackert vid sjöarna på väg mot Alesjaure.

När vi kom nästan fram till den plats som båten går ifrån, efter 13km, så satte vi oss till slut nere vid vattnet och lagade efterlängtad lunch, fick dricka och kunde vila en stund. Det var en jättefin plats där vi satt länge och bara njöt! Vi delade på en chokladkaka, lite fjällyx!

Vid 15 gick vi vidare ner till båten. Barnen var trötta efter prövningen att vandra hungriga och törstiga i värmen så vi lät dem åka båten sista 6km fram till Alesjaure. Vi själva kände för att gå och barnen var trygga med att åka själva. Dessutom hade de flera av de vandrare vi lärt känna utmed vägen med sig på båten så vi visste att de var i trygga händer. Vi vinkade av dem och gick sedan själva vidare till Alesjaure. Det var en lättgången och vacker sträcka men här kom mygginvasionen. Tidigare under vandringen hade vi knappt sett en mygga och plötsligt så var de överallt.


Med båten kan man kapa några kilometer mot Alesjaure.

Barnen vinkade glatt när vi kom till Alesjaure. De hade fått låna en kikare på båten och sa ”Vi hade koll på er hela vägen” så de hade suttit på båten och spanat på oss när vi gick. Edwin och Christian gick och slog upp vårt tält direkt för att säkra en bra plats medan jag och William kämpade med att laga middag bland myggen. Det blev pasta, tomatsås och bullens pilsnerkorv kryddat med ett gäng myggor! Mätta blev vi i alla fall. Sen stängde vi faktiskt fortast möjliga in oss i tältet denna dag i skydd mot myggen. Det blev en mysig kväll med mycket kortspel.


Totalsträcka barnen: 13km + 6km båt. Vuxna 19,5km & 491höjdmeterSenaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page